Elérkezett az ideje, hogy a már oly sokszor hivatkozott MDLSZ digitális rendszeréről egy bővebb tájékoztatást tudunk adni felétek. Amit most az mdlsz.com oldalon láttok, az csak a jéghegy csúcsa, mint azt már többször jeleztük, semmi más mint a régi honlap, régi tartalom, egy új köntösben. Ez az a felület ahol az MDLSZ és most már a szakágak külön külön is a “statikus” kommunikációjukat folytatják a jövőben a nagyközönség felé.

A lényeg azonban nem itt, hanem a mögötte készülő “vállalat irányírási rendszerben” van, ami az MDLSZ teljes működését lefedi a pénzügytől, a hatósági nyilvántartásig komplexen, de a legfonosabb eleme mégsem ez, hanem a sportoló naprakész kiszolgálása, tájékoztatása és ügyintézéseinek leegyszerűsítése. Ezek kialakítása nagy részben a törvényi (GDPR) változások miatt a szövetség kötelezettsége is, de ennek kapcsán egyben lehetőség is nyílt egy ilyen magas színvonalú új sportolói platform kialakítására.

A SPORTLÖVŐ:
A sportlövő (a törvényben előírt minimális adatszolgltatást követően) létre tudja hozni saját belső sportlövői portálját és ezen belül mindent otthonról “egyetlen gombnyomással” tud intézni. (pont mint egy bankban a személyes online banki felület) Saját privát felületén tudja kezeni személyes adatait, köztük naprakészen látja a minősítéseit, versenyeredményeit, bírói pontjait, beállíthatja az értesítéseket, így a rendszer emailben értesíti egy versenyről, vagy akár a sportorvosi engedély közelgő lejáratáról. Ugyanezen alkalmazáson belül egyetlen gombnyomással, akár telefonjáról tudja igényelni versenyengedélyét, vagy fegyver megszerzéshez szükséges igazolásokat, dokumentációkat, úgy, hogy a szükséges formanyomtatványokat a rendszer automatikusan kitölti. Lehetőséget nyújt továbbá a versenyekre történő versenyzői vagy akár bírói regisztrációra.

A KLUBVEZETŐ:
A regisztrált klubvezető (és a klub ügyintézője) saját portálján keresztül látja klubtagjainak névsorát, ellenőrizni tudja, hogy ki milyen minősítéséket szerzett meg, milyen versenyeken indult, milyen versenyeredményei vannak, rendelkezik-e bírói jogosultsággal és bírói pontokkal. Itt tudja jóvá hagyni a sportolók kérelmeit, mint például a versenyengedély és a fegyverrel kapcsolatos dokumentumok. A legfontosabb előny a klubvezető számára, hogy egy egyszerű dokumentum sablon kitötlésével (akár telefonjáról is) tud új versenyt kiírni, mely jóváhagyást követően azonnal felkerül a versenynaptárba.

A SZAKÁGVEZETŐ:
A szakágvezető jogosultságot szerez a teljes szakági oldal szerkesztéséhez. Azt a szakághoz tartozó tartalommal, hírekkel töltheti fel, video és fényképgalériát hozhat létre a szakág életéből és versenyeiről. Ezt a jogosultságot minden klub és sportoló is megkapja, a szakágvezető jóváhagyásával a tartalom megjelenik a szakág saját oldalán. A klubok által kiírt versenyeket a szakágvezető szakmailag ellenőrzi és jóváhagyja ami ez után bekerül a versenynaptárba.

Az új adatkezelési törvény előírásáival összhangban, a XXI. század elvárásainak megfelelve egy gyors, minden igényt kielégítő digitális rendszert vezetünk be. Ezzel egyidejűleg az MDLSZ a papíralapú ügyintézést és adattárolást szinte teljes mértékben megszünteti, ami jelentős anyagi megtakarítást is eredményez, ennek pozitív melléhatása lehet például, hogy a közeljövőben biztosan nem kell a versenyengedélyek regisztrációs költségének emelkedésével számolni. Terveink szerint a teljes rendszer még ebben az évben elkészül, így 2019-es évben már mindenki élvezheti előnyös hatásait.

Végezetül, elébe menve a félreértéseknek, az MDLSZ nem kötelez senkit a regisztrációra és adatszolgáltatásra. Az új adatvédelmi törvény (GDPR) kötelezi az MDLSZ-t, arra hogy kizárólag annak a sportolónak kezelheti az adatait aki erre az MDLSZ-t felhatalmazta az új törvénynek megfelelő keretek között. Tehát a regisztráció nem kötelező, de aki nem teszi meg annak a szövetség nem kezelheti az adatait, és adatkezelés nélkül nem tud versenyengedélyt kiállítani, nem tud minősítési adatokat kezelni, nem tud lőfegyvertartáshoz igazolást kiállítani, stb.

Kérek minden klubvezetőt, hogy törvényi kötelezettségének eleget téve a honlapon a szükséges adatszolgáltatást tegye meg, hamarosan elindult a sportolói portál regisztrációja is és azon sportlövők akiknek a klubja ezt elmulasztotta, mindaddig nem tudja használni a rendszert amig ezt a klubvezető nem pótolja.

Köszönettel:

Tabódy Zoltán
elnökségi megbízott