Tisztelt Sporttársak,

A veszélyhelyzeti jogrend megszűnése után a fegyverügyek intézésében, a szakszövetségi igazolás és javaslat megnevezésű iratokkal kapcsolatban nem használjuk tovább a sima pdf. formátumot, ugyanakkor az extra magas költséggel járó postai megoldáshoz sem szeretnénk visszatérni, viszont az iratok kiadásának menetét sem szeretnénk bonyolultabbá tenni.  A fegyvervásárláshoz szükséges szakszövetségi javaslatokat továbbra is a már megszokott módon, digitálisan igényelhetitek, az aláírt, pecsételt iratokat továbbra is digitális úton fogjátok visszakapni, a kettő között van egy lépés, – főtitkári aláírás hitelesítése – de az Titeket tevőlegesen nem érint.

Az alkalmazásra kerülő hitelesítési megoldással teljesen korrekt, minden kritikát kiálló, digitálisan hitelesített file-okat tudunk emailben küldeni jogérvényesen, így lesz ez a fegyverjavaslatok esetében is. Mivel a hitelesítő, digitális bélyegző személyhez kötődik így a szövetség esetében a hitelesítő a főtitkár, ami a dokumentumra kerülő bélyeg által igazolt, visszakereshető, nem vitatható.

Előfordulhat, hogy a hatóság digitálisan is szeretné megkapni a dokumentumot, ezért két, egymással megegyező, azonos tartalmú, AVDH aláírással ellátott fájlban küldjük meg a szövetségi dokumentumot. Mindkét fájl tartalma azonos, kizárólag az elektronikus aláírás módja különböző. A sima pdf szabadon nyomtatható, az asice kiterjesztésű másik file csak speciális olvasóval nyitható meg.

Amennyiben ezt ellenőrizni szeretnéd, akkor erről a linkről tudsz ingyenesen olyan programot letölteni, ami az ASiC kiterjesztésű fájl megnyitására alkalmas: http://download.e-szigno.hu/eszigno/telepitok/e-szigno-stable-latest-win-hu.msi

A hitelesítés után az adott dokumentum neve egy kódsorra változik, a kiterjesztése .pdf marad, így kerül részetekre megküldésre ugyan úgy, mint eddig. Az irat nevét nem szabad átírni, úgy kell elmenteni, ahogy van, eredeti állapotában. Amikor megnyitottad az iratot, akkor az irat első oldal, jobb felső sarkában meg is jelenik egy hitelesítő bélyegző, ennyi az irat megjelenésében a változás, semmi más.

Egy olyan pdf file-t kapsz, amit a főtitkár hitelesítetten írt alá, és amit otthon egy alap számítógépet igénybe véve megnyithatsz, az iratot nyomtathatod, papír alapon be tudod vinni a rendőrségre. Amennyiben a rendőr kéri az eredeti, hitelesített iratot, akkor kell megküldened Neked az adott rendőr részére az eredeti file-t, ezért nem szabad átírni a nevét.

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez az eljárás végérvényes módszerként maradhasson, az országban mindenhol elfogadják ezt az iratküldési módszert, hiszen hiteles, praktikus és gyors.

Budapest, 2020.05.27.                                             Haiszky Ernő Zoltán
MDLSZ főtitkár