Kedves Sporttársaink!

Bizonyára sokan tisztában vagytok azzal, hogy az Európai Bizottság a 2021/57. számú rendelete után (ami megtiltotta a vizes élőhelyeken az ólomsöréttel történő vadászatot és egy sor szigorító intézkedést hozott) további szigorításokat készít elő.

A Bizottság felkérte az ECHA (European Chemicals Agency) nevű európai vegyianyag ügynökséget, hogy vizsgálja meg az ólom környezetre gyakorolt hatását és tegyen további javaslatokat. Az ügynökség megvizsgálta a kérdést, és egy majdnem 700 oldalas tervezetben az ólom tartalmú lőszerek, horgászkellékek TELJES BETILTÁSÁRA tesz javaslatot.

Itt az ügynökségi link az ólom történetről: https://echa.europa.eu/hot-topics/lead-in-shot-bullets-and-fishing-weights Vegyük észre, hogy az európai ólomszennyezés 79%-át a sportlövészetre, 14%-át a vadászatra, és 9%-át a horgászatra fogja (!) ami nyilvánvaló ostobaság. Azt megemlítik, hogy ez évszázadok óta így megy, de egy szót nem szólnak az akkumulátorokról, és az ipari méretű ólomszennyezésről, ami a valós probléma. A madarakban, a zúzógyomorba kavicsokkal együtt felvett sörét valóban okoz ólomszennyeződést az adott egyedben (ezért vizes élőhelyen rendben van a tiltás), de a természetben a földben az ólom nem oldódik ki és nem jelenik meg az élővilágban. Ezt súlyosan és valószínűleg szándékoltan értelmezik félre a fegyverellenes és műélelmiszert előállító lobbi befolyása alatt.

A szakmailag is megkérdőjelezhető, biológiai, orvosi, biokémiai, fizikai, és egyéb hibás feltételezésektől hemzsegő anyag itt olvasható:

https://echa.europa.eu/documents/10162/95cc3061-7d88-67d0-b932-51d2606a50f3, és itt: https://echa.europa.eu/documents/10162/c223c794-69c0-869d-9b76-48bde881f7fa.

Az Országos Magyar Vadászkamara, a csatolmányban olvasható levéllel fordult hozzánk (és a többi érintetthez), kérve szövetségünk állásfoglalását. Az MDLSZ egyértelmű állásfoglalása jelen tájékoztató hírlevelünkhöz csatolva.

Továbbra is számítunk támogatásotokra és segítő észrevételeitekre.

Az MDLSZ Elnöksége nevében, sporttársi üdvözlettel,

Dr. Fábián Lajos

elnök

Melléklet:OMVK levele és az arra adott MDLSZ állásfoglalásunk

Letölthető hírlevél…..